Ik wil helpen. Wat kan ik doen?

Voor veel Oekraïense vluchtelingen, maar ook voor hun gastgezinnen is nog veel onduidelijk. Op deze Veelgestelde Vragen-pagina proberen we zo goed mogelijk antwoorden te geven. Deze website wordt bijgehouden door vrijwilligers. Heb je aanvullingen, tips, of zie je iets dat niet klopt? Laat het ons dan heel graag weten door te mailen naar: oekraine@ido-lelystad.nl

Lelystad helpt Oekraïners

Hoe kan ik helpen?

Voor de opvang bij particulieren werkt de landelijke overheid samen met Takecarebnb. Zij verzorgen de screening en stemmen de plaatsing met de landelijke overheid af. Wij bemiddelen daar verder niet in. Wil je je graag opgeven als logeergezin: dat kan hier

Denk wel goed na voordat je je opgeeft! Lees bijvoorbeeld dit artikel over de keus om wel of niet mensen onderdak te bieden.

We horen van veel gezinnen die mensen in huis hebben dat er erg veel op hen afkomt. Voor logeergezinnen is extra steun fijn. Wil je een keer in de week koken? Ondersteunen bij praktische regelzaken? Of een gezellige activiteit ondernemen met de Oekraïners die in de logeergezinnen verblijven? Geef dat dan door op oekraine@ido-lelystad.nl. Wij zetten je op een lijst en checken in de app-groep van logeergezinnen regelmatig of er behoefte is aan steun.

De mensen uit Oekraine komen vaak met weinig spullen hierheen. Daarom werken we samen met de lokale kringloopwinkels. Oekraïners mogen daar de komende tijd gratis winkelen. Je kunt deze winkels steunen door er kleding, spullen en meubels heen te brengen! De Oekraïners mogen dan uit het hele aanbod van de kringloopwinkel kiezen.

Lever je kleding en spullen in bij De Groene Sluis.

Voor ondersteuning aan Oekraïners in Lelystad hebben we ook geld nodig. Je kunt daarvoor nu al doneren via rekeningnummer NL20INGB0007667025 t.n.v. Stichting Interkerkelijk Diaconaal Overleg o.v.v. Lelystad helpt Oekraïne.

Het geld komt voorlopig in een apart fonds van het IDO en wordt uitsluitend voor directe ondersteuning van Oekraïners bestemd. Dit fonds wordt ook gecontroleerd door een accountant. Als ‘Lelystad helpt Oekraine’ een aparte stichting wordt, gaat het geld uit het fonds naar deze stichting.

Het is mooi als er boeken in je eigen taal in de bibliotheek te vinden zijn. De Flevomeer bibliotheek Lelystad en het IDO zijn daarom samen een actie gestart voor Oekraïense boeken. Heb je Oekraïense boeken? Of wil je een gift doen voor de aanschaf van nieuwe boeken? Dat kan via rekeningnummer NL20INGB0007667025 t.n.v. Stichting Interkerkelijk Diaconaal Overleg o.v.v. boekenactie. De verkoop van afgeschreven boeken in de bibliotheek is ook ten gunste van deze boekenactie.

Heb je als bedrijf spullen of diensten waarmee je denkt dat Oekraïners in Lelystad geholpen zijn? Geef het ons door en we nemen contact met je op!

Wij bieden enkel hulp aan Oekraïners die in Lelystad verblijven. Voor hulp aan Oekraïne: www.giro555.nl

Lelystad helpt Oekraïners

Als je nu al Oekraïners in Lelystad in huis opvangt

Op deze algemene website vind je up to date informatie. Hieronder vind je lokale informatie over Lelystad.

Afgelopen week heeft de Nederlandse regering besloten dat Oekraïners leefgeld krijgen. Oekraïense vluchtelingen die in een opvanglocatie verblijven krijgen 60 euro leefgeld per persoon per week. Oekraïners die bij een gastgezin wonen krijgen 135 euro per week. Dat bedrag loopt af bij meerdere inwoners uit hetzelfde gezin. Meer is op dit moment nog niet bekend. Zodra er meer informatie is, zetten we dat op de site.

Het kan duur zijn om opeens extra monden te voeden. Wil je als logeergezin ondersteuning, dan ben je welkom bij de voedselbank. Je kunt je van maandag tot en met donderdag opgeven via het inloopspreekuur van het IDO. Op vrijdag mag je dan komen winkelen in de voedselbank.

Mensen uit Oekraïne kunnen op vertoon van hun Oekraïens paspoort of ID-bewijs gratis komen winkelen bij:

Als er extra winkels bijkomen, dan lees je dit hier. Hou de site dus in de gaten.

Medische zorg die dokters leveren, wordt volledig vergoed via het CAK. Het probleem is alleen dat veel huisartsenpraktijken in Lelystad een patiëntenstop hebben.

Deze artsenpraktijken in Lelystad nemen nog nieuwe Oekraïense patiënten op:
Huisartsenpraktijk Mangard
Gezondheidscentrum Lelystaete
Huisartsenpraktijk Waterwijk

Deze huisartsenpraktijken nemen onder voorwaarden nieuwe Oekraïense patiënten op:
Huisartsenpraktijk de Kameleon
Deze lijst wordt de komende dagen verder aangevuld en hopelijk uitgebreid.
En hier vind je algemene informatie over medische zorg voor Oekraïners.

Volgens het besluit van de Europese Raad heeft iedere Oekraïner die hier komt recht op goed onderwijs. Oekraïners mogen dus gewoon naar school en de lokale overheid moet zorgen dat dat kan. Op dit moment hebben scholen in Lelystad geen ruimte voor nieuwe kinderen. Het primair onderwijs heeft contact opgenomen met de gemeente Lelystad om samen de mogelijkheden voor onderwijs aan Oekraïense kinderen te bespreken. Verwacht wordt dat hierover binnenkort meer bekend gaat worden.

Kinderen uit Oekraïne kunnen soms nog les volgen bij hun Oekraïense school die de lessen online voortzet. Rustig werken kan lastig zijn in een logeergezin. De bibliotheek in Lelystad biedt online werkplekken met Wifi voor deze kinderen. Als zij zich aan de balie melden, worden ze opgevangen en krijgen ze meer uitleg zodat ze zelfstandig aan de slag kunnen.

Oekraïners mogen gratis reizen met het openbaar vervoer op vertoon van een Oekraïens paspoort of identiteitskaart. Bij iedere in- en uitgang van het station staat een infozuil. als men op de blauwe knop drukt daar, wordt er contact gelegd met een servicedesk. Die vraagt om het paspoort te laten zien en dan wordt op afstand het poortje geopend. Hou het paspoort wel bij de hand, want de conducteur wil dat ook zien.

Op dat punt is er nog veel onduidelijk. NRC zette de laatste stand van zaken duidelijk op een rij.
In de tussentijd zijn wij wel al gestart met het inventariseren van  werkgevers in de directe omgeving van Lelystad die plekken beschikbaar hebben. Zodra er meer bekend is, zetten we dat hier op de site.

We hebben gratis SIM-kaarten beschikbaar voor Oekraïners. Er staat wat beltegoed op en 10 GB aan data. Oekraïners kunnen deze ophalen bij Inloophuis Open Haven. Telefoons zelf hebben we nog niet. Onze ervaring is dat mensen zelf een telefoon hebben, maar geen Nederlandse SIM-kaart.

Via het IDO kan er contact worden gelegd met een groep Oekraïense mensen die al langer in Lelystad verblijven. Zij hebben een Whatsapp-groep waaraan Oekraïners die nu hier komen, kunnen worden toegevoegd. Deze groep mensen organiseren ook bijeenkomsten in de inloophuizen van het IDO waarbij Oekraïners elkaar kunnen ontmoeten. Soms kookt men samen. Ook andere activiteiten zullen worden georganiseerd met deze groep. Oekraïners kunnen zich aanmelden via oekraine@ido-lelystad.nl.

De volgende bijeenkomst voor Oekraïners in Lelystad is op woensdag 23 maart om 15.00 uur in Inloophuis Waterwijk (Oostzeestraat 7 – 11). LET OP: Dit is alleen toegankelijk voor Oekraïense sprekenden. 

Ook voor logeergezinnen in Lelystad hebben we een appgroep. Interesse om aan te sluiten? Stuur dan een mailtje met je 06-nr naar oekraine@ido-lelystad.nl.

Bij kerkgemeenschap Het Anker wordt de kerkdienst op zondagmorgen voorzien van Oekraïense vertaling. Er zijn Oekraïens-sprekenden aanwezig. De kerkdienst begint om 9.30 uur.

CONTACT

Vragen of tips? Stuur ons een berichtje!